|
Tápanyagok és vitaminok |
|
TÁPANYAGOK és ÉPÍTÕANYAGOK |
|
Sejtek felépítése: szervetlen és szerves anyagok-a tápcsatornán keresztül jutnak be a szervezetbe, |
|
Kivétel. oxigén. |
|
Tápanyagok csoportosítása funkció alapján: |
|
1. elsősorban |
|
Sejtalkotórészként |
|
Funkcionáló anyagok: ezeket a szervezet energiaszolgáltatásra |
|
Csak rendkívüli esetben használja fel, pl.: fehérjék |
|
2. elsősorban |
|
Energiát szolgáltató |
|
Anyagok + fontos sejtalkotórészek is, pl. zsírok, |
|
Szénhidrátok |
|
3. |
|
Kizárólag sejtalkotórészként |
|
Szereplő anyagok, pl. víz, ásványi sók, vitaminok |
|
1. FEHÉRJÉK |
|
A fehérjék nitrogén tartalmú szerves vegyületek, épít őköveik: az aminosavak (20 féle). |
|
Az aminosavak két csoportja: |
|
1. nélkülözhetetlen vagy esszenciális aminosavak: ezeket a szervezet nem képes önmaga |
|
Előállítani, táplálékkal jut a szervezetbe |
|
2. nélkülözhető aminosavak (nem esszenciális aminosavak): a máj más aminosavakból elõ tudja |
|
Állítani |
|
A fehérjék nagy változatosságot mutatnak (nagy variációs lehetõség). |
|
Fehérjék csoportosítása kémiai összetétel alapján: |
|
1. egyszerű fehérjék: csak aminosavak építik fel |
|
2. összetett fehérjék: aminosavak + más, nem fehérje természetű anyagok építik fel |
|
Pl.: zsír› lipoprotein |
|
Fém› metalloprotein |
|
Szénhidrát› glikoprotein |
|
Csoportosítás biológiai érték alapján: |
|
1. teljes értékű fehérjék: sok esszenciális aminosavat tartalmaznak |
|
2. nem teljesértékű ehérjék: kevés esszenciális aminosavat tartalmaznak |
|
3. SZÉNHIDRÁTOK |
|
A szénhidrátok C-bõl, H-bõl és O-bõl felépülő vegyületek, elemi építőköve az egyszerű cukor: |
|
monoszacharid. (A vércukor is monoszacharid.) |
|
Két monoszacharid összekapcsolódása› diszacharid |
|
Több monoszacharid› poliszacharid, pl. glikogén |
|
A szénhidrát nemcsak monoszacharidból, hanem aminosavból is képzõdhet ( |
|
glikoneogenezis |
|
). |
|
Raktározása a szervezetben: glikogén fomájában. Amikor a glikogén raktárak telítõdnek, a szénhidrátok |
|
Zsírrá alakulnak, és úgy raktározódnak. |
|
4. ZSÍROK |
|
A zsír (lipid) építõkövei a zsírsavak és a glicerin. |
|
A zsírok energiát szolgáltató tápanyagok + fontos sejtalkotók. Különösen a sejthártya felépítésében |
|
És műödésében játszanak fontos szerepet. |
|
1 |
|
5. VÍZ |
|
A szervezet 70%-a víz, ebbõl 50% intracellulárisan, 20%-az extracellulárisan helyezkedik el. |
|
A víztartalom csökkenése (kiszáradás, |
|
exsiccosis |
|
) a szervezet mûködésének súlyos zavarát, akár |
|
halálát is eredményezheti. |
|
6. ÁSVÁNYI SÓK |
|
A szervezet ásványisó-tartalma jelentõs . A legnagyobb mennyiséget a csontban található ásványi |
|
sók teszik ki (fõként mészsók, pl. hidroxilapatit ), + jelentõs a NaCl mennyisége is (a vér ozmózisos |
|
nyomásának szabályozásában van szerepe). |
|
Az ionok jelenléte fontos a sejtek normális mûködéséhez . Eloszlásuk a szervezetben nem |
|
egyenletes: |
|
Na-ion fõleg sejten kívül található |
|
K-ion inkább sejten belül |
|
Ca |
|
: véralvadásban, ingerület átvitelben van jelentõs szerepe |
|
++ |
|
Fe: a hemoglobin fontos alkotórésze |
|
7. VITAMINOK |
|
A vitaminok életfontosságú tápanyagok, a szervezet normális mûködéséhez nélkülönözhetetlenek. |
|
Két nagy csoport: |
|
1. zsírban oldódó vitaminok: |
|
A-vitamin: |
|
Funkciója: + szükséges a hámszövet sejtjeinek normális mûködéshez (hámvédõ vitamin) |
|
+ a szem pálcikáiban lévõ látóbíbor fontos alkotórésze |
|
Elõanyaga (provitamin) béta-karotin, amely fõleg a májban, tejben, répában található. |
|
Felszívódása után a máj alakítja át hatásos A-vitaminná. |
|
A hatásos vitamint a halmáj, állati zsírok, tej és tojás tartalmazza. |
|
D-vitamin: |
|
Funkciója: + szükséges ahhoz, hogy a vékony bélbõl megfelelõ mennyiségű Ca és P szívódjon |
|
föl (›utána a csontok alapállományában rakódnak le) |
|
+ hatására fokozódik a P visszaszívódása a vesecsatornákból |
|
Provitaminja az |
|
ergoszteron |
|
(növényi eredetű táplálékokban) és az |
|
dehidrokoleszterin |
|
(állati |
|
eredetű táplálékokban), amely a bõrben ultraibolya sugárzás hatására átalakul. Az átalakulás a |
|
májban folytatódik, de a hatásos D-vitamin a vesében alakul ki. |
|
D-vitamint legnagyobb mennyiségben a halmáj és a tojás tartalmaz. |
|
K-vitamin: |
|
Funkciója: + serkenti a májban a |
|
prothrombin |
|
és a VII. véralvadási faktor termelését. |
|
Legnagyobb mennyiségben a különböző. zöldségek tartalmazzák + a bélbaktériumok is termelik. |
|
Felszívódásához normális zsírfelszívódás szükséges. |
|
E-vitamin: |
|
Funkciója: + szükséges az ivarmirigyek normális működéséhez, az ivarmirigyek képzéséhez |
|
+ szerepet játszik a terhesség megtartásában |
|
+ antioxidáns hatás: az anyagcsere során keletkezett toxikus hatású gyökök |
|
(H |
|
O |
|
O |
|
) átalakítása |
|
2 |
|
2, |
|
2 |
|
Megtalálható: főleg csírázó növényi magvakban |
|
2 |
|
2. Zsírban oldódó vitaminok: |
|
B |
|
-vitamin: |
|
1 |
|
Funkciója: + a szénhidrát-anyagcsere egyik enzimjének hatócsoportja› ez a szerepe különösen |
|
az idegsejtekben és az izomsejtekben fontos |
|
Megtalálható: főként növényi magvakban, azok héjrészében, élesztõben |
|
B |
|
-vitamin: |
|
2 |
|
Funkciója: + fontos szerepet játszik a sejtek oxidatív anyagcseréjében, mivel a sejtek |
|
légzõ enzimjének hatócsoportja |
|
Megtalálható: élesztõben, tojássárgájában, tejben |
|
B |
|
-vitamin: |
|
6 |
|
Funkciója: + az aminosav-anyagcserében részt vevõ egyik enzim hatócsoportja, különösen az |
|
Idegsejtek és hámszövet működéséhez nélkülözhetetlen |
|
Nikotinsav: |
|
Funkciója: + a sejtek oxidatív anyagcseréjében szerepet játszó enzim hatócsoportja |
|
Megtalálható: májban, gabonacsírákban, korpában |
|
B |
|
-vitamin és a folsav: |
|
12 |
|
Funkciójuk: + fontosak a vörösvértestek képzõdésében |
|
+ nukleinsavak szabályozása |
|
B |
|
-vitamin: Kobalt tartalmú vitamin. |
|
12 |
|
Külsõ faktornak is nevezik, mivel a táplálékkal jut a szervezetbe. Felszívódásához a gyomor |
|
által termelt fehérje (belsõ faktor) is szükséges. A B |
|
-vitamin hozzákötõdik az intrinsic |
|
12 |
|
faktorhoz, így képes csak felszívódni, majd a keringés révén eljut a májba, ahol raktározódik. |
|
Megtalálható: májban, húsokban (fõzés hatására jelentõs részük lebomlik) |
|
Folsav: felszívódásához nincs szükség intrinsic faktorra, a máj raktározza. |
|
Megtalálható: májban, húsokban, zöld növényekben |
|
C-vitamin: |
|
Funkciója: + sejtek mûködésének szabályozása (mivel ún. |
|
. redox |
|
Anyag: reverzibilisen |
|
Oxidálódik és redukálódik) |
|
+ szükséges a kötõszöveti rostok normális képzéséhez |
|
+ fokozza a szervezet ellenálló képességét |
|
Megtalálható: zöld növények, gyümölcsök (fõzés hatására jelentős része lebomlik) |
|
8. ENZIMEK |
|
Az enzimek biokémiai folyamatok szerves katalizátora. |
|
Az enzimeknek két része van: |
|
1. |
|
apoenzim |
|
Fehérje természetű |
|
2. |
|
Koenzim |
|
(hatócsoport): kémiailag különbözõ anyag lehet, pl. vitamin, fémion (Mg, Cu, |
|
Ca) stb. |
|
Az enzim megfelelõ működéséhez mindkét rész épsége szükséges. |
|
Az anyag, amelyre az enzim hat: az |
|
szubsztrát |
|
(átalakuló anyag). Az enzim csak a számára |
|
Megfelelő térszerkezetű szubsztrátokat (S) képes bontani. |
|
Az enzimek (E) a folyamat végén változatlan formában találhatók meg. |
|
Az enzim mûködés egyik fontos szabályozási lehetõsége: |
|
allosztérikus gátlás |
|
, ill. |
|
allosztérikus aktiválás |
|
. A szabályozásnak ez a módja azt jelenti, hogy az enzimhez kötõdő anyag |
|
3 |
|
(ált. kis molekulatömegű) megváltoztatja az enzim térszerkezetét. Ezzel az enzim aktivitását |
|
Gátolhatja (allosztérikus gátlás) vagy fokozhatja (allosztérikus aktiválás). |
|
Az enzim mûködéshez megfelelő körülményekre van szükség: |
|
+ megfelelő hőmérséklet: a legtöbb enzimnél 37 – 38 |
|
C |
|
o |
|
A hőmérséklet csökkenésével arányosan csökken az enzim aktivitása, majd biz. érték alatt |
|
Teljesen megszűnik. Az alacsony hõmérsékletet (-180 |
|
C) károsodás nélkül bírják, óvatos |
|
o |
|
Felmelegítés után újra működõképessé válnak. |
|
A hőmérséklet 38 C fölé emelésekor az enzimaktivitás fokozatosan csökken, majd az enzim |
|
Fehérjéje irreverzibilisen károsodik. |
|
+ megfelelő vágyhatás: enzimenként eltérő, pl. a gyomorban található fehérjebontó |
|
Pepszin |
|
Csak |
|
Erősen savanyú közegben képes megfelelően működni (pH 1,5), a vékonybélben található |
|
Fehérjebontó |
|
Tripszin |
|
Viszont csak lúgos közegben aktív (pH 9,0) |
|
4 |